Makaron z sosem pomidorowym
ZAKUPY:
30 dkg mięsa mielonego
1 cebula,
1 puszka pomidorów,
łyżka mąki pszennej
przecier pomidorowy
świeża bazylia do przybrania
200g makaronu bavette
tarty żółty ser
sól, pieprz, oregano, bazylia do smaku
Przygotowanie:
- Mięso wrzucić na rozgrzaną patelnię i przesmażyć
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa
- Po chwili smażenia mięso oprószyć łyżką mąki i przesmażyć
- Wlać na patelnię pokrojone pomidory z puszki i całość wymieszać
- Wstawić osoloną wodę i ugotować makaron zgodnie z czasem podanym na opakowaniu
- Do gotującego się sosu dodać łyżkę przecieru pomidorowego
- Całość doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią
- Makaron odcedzić i nałożyć na talerze, polać sosem pomidorowym, posypać startym serem i przyozdobić świeżą bazylią