Tarta z kurczakiem i brokułami
Zakupy:
• 250 g mąki pszennej
• 150 g zimnego masła
• 1 łyżka zimnej wody
• 1 łyżeczka soli
• 1 jajko
• 400 g piersi z kurczaka
• 1 brokuł
• czerwona papryka w proszku
• 100 ml śmietany 30 %
• 1 jajko
• kilka plasterków żółtego sera
• 100 g serka mascarpone
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
• Przesianą przez sito mąkę, pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki zagniatamy na kruche ciasto
• Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut lub więcej
• Rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia (łatwiej się przekłada do formy)
• Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy, spód nakłóć widelcem i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut
• Po tym czasie położyć na ciasto folię aluminiową i obciążyć ją ryżem/fasolą/ciecierzycą (czymkolwiek żeby ciasto nie wyrosło) wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 190°C na 12 minut.
Farsz:
• Kurczaka pokroić w małe kawałki, przyprawić papryką solą i pieprzem
• Brokuły ugotować na parze i podzielić na różyczki
• Na upieczone ciasto wyłożyć brokuły i kurczka
• Śmietanę, jajko, żółty ser i mascarpone rozdrobnić blenderem na gładką masę i polać nią tartę
• Zapiekać w piekarniku nastawionym na 190 stopni C przez 20 min