Ryba pod pierzynką
Zakupy:
400g filetów z pstrąga łososiowego lub łososia
pęczek pietruszki
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
3/4 szklanki bułki tartej
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
- Rybę oddzielić od skóry i oczyścić z resztek ości
- Blenderem zrobić pesto z natki pietruszk, oliwy i czosnku,
- Powstałym pesto natrzeć rybę i ułożyć w foremkach do zapiekania (jednej dużej lub kilku małych dla każdej z osób),
- Do reszty pesto wsypać bułkę tartą, dodać łyżkę soku z cytryny, przyprawić i wymieszać
- Tak powstałą mieszanką posypać rybę
- Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez 15 minut
- Podawać z puree z ziemniaków lub z zielonego groszku