Kieszonki ze schabu pod beszamelem
Zakupy:
1,5 kg schabu bez kości
500 g pieczarek
mozzarella
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
300 ml mleka
300 ml śmietanki 30%
odrobina tartego żółtego sera
Przygotowanie:
- Schab pokroić w cienkie plastry, takie aby dało się w nich ponacinać kieszonki jak na zdjęciach poniżej.
- Schab przyprawić przyprawą do wieprzowiny
- Połowę pieczarek pokroić w grube plastry i przesmażyć na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu
- Kieszonki wypełnić pieczarkami i plastrem mozzarelli, następnie spiąć wykałaczkami
- Beszamel: z mąki i masła zrobić zasmażkę, rozprowadzić gorącym mlekiem, uważać żeby nie zrobiły się grudki, dodać śmietanę 30, starty ser i pieczarki
- Wstawić piekarnik na 160 stopni C,
- Schab obsmażyć na złoty kolor z każdej ze stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego
- Całość oblać sosem beszamelowy, zapiekać w piekarniku przez 30 minut