Tata w kuchni

  • Skip to content
  • Jump to main navigation and login

Nav view search

Navigation

  • Strona główna
  • Rodzaje
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Przystawki / Przekąski
    • Sałatki
    • Desery
    • Dla dzieci
  • Blog
  • Kontakt
  • Hania i Ala

Search

Spaghetti carbonara

ZAKUPY:

400 g makaronu spaghetti
150 g wędzonego boczku
200 ml śmietany 30%
3 żółtka
pół cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki tartego sera typu parmezan lub grana padano
Pieprz i sól do smaku
natka pietruszki

 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

  • W osolonej wodzie ugotować makaron spaghetti (al dente) i odcedzić.
  • W międzyczasie pokroić boczek w drobne paski, drobno posiekać natkę pietruszki i czosnek.
  • Pokroić w drobną kostkę połowę cebuli
  • Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć ser
  • Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i smażymy przez około dwie minuty aż się zrumieni, po tym czasie odkładamy go na bok.
  • Na patelnię po boczku wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy aż się zeszkli, pod koniec smażenia wrzucamy czosnek - trzeba uważać żeby się nie przypalił
  • Sparzyć jajka wrzątkiem i oddzielić żółtka
  • Żółtka wymieszać ze śmietaną, boczkiem, serem i natką pietruszki, całość wlać na patelnię z cebulą i czosnkiem (zmniejszyć ogień, żeby jajka się nie ścięły)
  • Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy makaron i dokładnie mieszamy.






comments
Facebook Social Comments