Kasza jaglana z warzywami
Zakupy:
1 dość duża cukinia albo 2 mniejsze
3 marchewki
2 szalotki
1 czerwona papryka
jarmuż
3 woreczki kaszy jaglanej
sól, pieprz, kurkuma, curry
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
- Warzywa kroimy w drobną kostkę, paski, plasterki itd. jak na poniższym zdjęciu lub w każdy dowolny kształt, marchewkę dość cienko żeby nie była twarda
- Na rozgrzaną oliwę wrzucamy w kolejności, szalotkę - chwilę smażymy, marchewkę - chwilę smażymy, następnie paprykę i cukinię
- W międzyczasie gotujemy kasze jaglaną, wyciągamy 1-2 min przed czasem podanym na opakowaniu, żeby mnie była zbyt miękka
- Do przesmażonych warzyw dodajemy jarmuż i chwilę czekamy aż zmięknie.
- kaszę odsączamy i płuczemy zimną wodą, następnie wrzucamy na patelnię.
- przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i curry,
- Podajemy jako przystawkę, danie główne lub sałatkę.