Jacket potatoes
ZAKUPY:
Ziemniaki do pieczenia (1 duży ziemniak na osobę)
Oliwa z oliwek
Tarty żółty ser
Farsz nr 1:
300 g łososia
50 ml białego wina,
natka pietruszki
200 ml śmietany 30 %
1 drobno posiekana cebula
łyżka oliwy
300 g krewetek
sól, pieprz
Farsz nr 2:
500 g mielonego mięsa wołowego
puszka kukurydzy
puszka pomidorów krojonych
puszka czerwonej fasoli
papryka czerwona (pokrojona w paski)
2 szalotki
1 łyżka mąki
3 ząbki czosnku
przyprawa chili con carne
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki myjemy pod bieżąca wodą, gotujemy przez 10 minut i nakłuwamy z różnych stron, żeby nie pękły w czasie pieczenia,
- Ziemniaki smarujemy oliwą i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez 45 minut
- Teraz mamy czas na przygotowanie farszu z łososia z krewetkami i chili con carne.
Farsz nr 1:
Szalotkę kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni aż się zeszkli,
łososia oddzielamy od skóry, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię
doprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez około 7 minut, po tym czasie wrzucamy krewetki, smażymy kolejne 5 minut i podlewamy odrobiną białego wina
Po chwili dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy, na koniec posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Farsz nr 2:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mielone mięso,
Kroimy szalotki i czosnek w drobną kostkę i dorzucamy do mięsa gdy trochę się przesmaży
Gdy mięso będzie już zrumienione posypujemy całość łyżką mąki i dobrze mieszamy
Dodajemy pomidory z puszki i po około 5 minutach dodajemy resztę składników - Sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, jeśli tak to każdą sztukę nacinamy w kształt krzyża i ściskamy z czterech stron aby się otworzyły
Smarujemy masełkiem, polewamy jednym z sosów i posypujemy tartym żółtym serem.