Szaszłyki z roladek z kurczaka
Zakupy:
2 piersi z kurczaka
4 plasterki szynki parmeńskiej
2 łyżki przecieru pomidorowego
Zioła dalmatyńskie - mieszanka przypraw
sól, pieprz do smaku
1 woreczek ryżu
Brokuł
Przygotowanie:
- Każdą z piersi z kurczaka władamy do woreczka i delikatnie rozbijamy aby powstały dwa cienkie prostokąty
- Tak przygotowane piersi posypujemy solą i pieprzem
- Na każdą pierś dajemy łyżkę koncentratu, posypujemy ziołami i rozsmarowujemy
- Na górę kładziemy po dwa plasterki szynki parmeńskiej i delikatnie zwijamy w roladki
- Roladki kroimy w dość duże kawałki i nadziewamy na patyczki do szaszłyków (tak aby przebić wszystkie warstwy zwiniętych roladek)
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C (grill + termo obieg)
- Szaszłyki piec 15-20 minut, w tym czasie trzeba je raz odwrócić
- Podajemy z ryżem i brokułami