Tata w kuchni

  • Skip to content
  • Jump to main navigation and login

Nav view search

Navigation

  • Strona główna
  • Rodzaje
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Przystawki / Przekąski
    • Sałatki
    • Desery
    • Dla dzieci
  • Blog
  • Kontakt
  • Hania i Ala

Search

Kofte na puree z kalafiora

ZAKUPY:

1/2 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1 jajko,
3 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
1 cebula
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka ziół dalmatyńskich
1 łyżeczka przyprawy o mięsa mielonego lub do gyrosu
1 kalafior
4 ziemniaki
gałka muszkatołowa
2 łyżki śmietany
1 łyżka masła
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku


PRZYGOTOWANIE:

  • Drobno posiekać cebulę, czosnek i natkę pietruszki.
  • Drewniane patyczki do szaszłyków zalać wodą i odstawić na bok.
  • Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, cebulę, czosnek, natkę oraz przyprawy.
  • Całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić do lodówki na pół godziny.
  • Zwilżonymi dłońmi formujemy podłużne wałki i wbijamy na patyczki do szaszłyków.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C (góra/dół)
  • Szaszłyki układamy na patelni grillowej i smażymy do zrumienienia z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego i przekładamy do piekarnika na 20 minut
  • W międzyczasie gotujemy kalafior i ziemniaki, gdy będą miękkie tłuczemy je na puree, mieszamy ze śmietaną, masłem, doprawiamy gałką muszkatołową, sola i pieprzem








comments
Facebook Social Comments