Gulasz wieprzowy z plackami rosti
ZAKUPY:
Łopatka wieprzowa 500 g
Puszka pomidorów
Cebula
1 łyżka mąki
Olej roslinny
3 ząbki czosnku
1 szklanka wody
słodka papryka w proszku
mieszanka ziół dalmatyńskich
sól o świeżo mielony pieprz
natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
- Mieso kroimy w kostkę, przyprawiamy słodką papryką, pieprzem, solą i odstawiamy na 30 minut do lodówki
- Po tym czasie oprószamy mięso mąką i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy aż się zrumieni
- Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i przeciśnięty przez praskę czosnek
- Po chwili dodajemy pomidory z puszki i zalewamy wszysko szklanką wody.
- Całość mieszamy i dusimy przez około godzinę, w trakcie duszenia doprawiamy do smaku pieprzem, solą i słodką papryką
- Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki
- Podajemy z plackami ziemniaczanymi i łyżką śmietany