Makaron z indykiem i gorgonzolą
Zakupy:
300 g filetu z indyka
250 g pieczarek
150 g sera gorgonzola
1 cebula
200 ml śmietany 30%
50 ml białego wina
łyżka oliwy
natka pietruszki
makaron spaghetti
sól i pieprz do smaku
przyprawa do dań z makaronu
2 ząbki czosnku
opcja: tarty parmezan do posypania
Przygotowanie:
- Drobno siekamy cebulę, pieczarki kroimy w cienkie pół plasterki, a indyka i ser gorgonzola w kostkę
- Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente
- Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i chwilę smażymy aż się zeszkli, dodajemy indyka, a po trzech minutach pieczarki.
- doprawiamy solą pieprzem i przyprawą do dań z makaronu, przeciskamy przez praskę dwa ząbki czosnku i dodajemy do sosu
- Całość podlewamy białym winem i chwilę dusimy, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę gorgonzolę, a jak się rozpuści wlewamy śmietanę i czekamy aż całość zgęstnieje
- Siekamy drobno natkę pietruszki i dodajemy do sosu
- mieszamy z makaronem, posypujemy parmezanem i gotowe.