Makaron z cukinii z sosem bolognese
Zakupy:
2 średnie cukinie (potrzebna będzie tarka do wstążek)
500 g mielonego mięsa (wołowo-wieprzowe)
1 puszka pomidorów krojonych
2 marchewki
1 cebula
kilka pieczarek
1 łyżka mąki pszennej
passata pomidorowa
bazylia, oregano suszone i świeże
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Mięso wrzucić na rozgrzaną patelnię i chwilę przesmażyć, w tym czasie pokroić w drobną kostkę marchewkę pieczarki i cebulę
- Pokrojone warzywa wrzucić na patelnię i chwilę przesmażyć, po ok 5 minutach posypać całość łyżką mąki i wymieszać
- Dodać pomidory z puszki i po chwili wlać passate pomidorową
- Gdy sos się dusi umyć cukinie i zetrzeć je na wstążki długości makaronu spaghetti
- Makaron z cukinii wrzucić do sosu, wymieszać i pogotować jakieś dwie minuty
- Posypać posiekanymi świeżymi ziołami i podawać.