Pizzerinki
ZAKUPY:
12 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego,
1 cebula,
1 puszka krojonych pomidorów,
1 mozzarella
1 puszka kukurydzy
suszone oregano i bazylia
pęczek świeżej bazylii
kilka plasterków szynki parmeńskiej
sól, pieprz, cukier do smaku
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę
- Do zeszklonej cebuli dodać pomidory z puszki, dodać łyżeczkę cukru, sól , pieprz i suszone zioła do smaku
- Całość gotować aż sos zgęstnieje
- Z kromek chleba tostowego wykroić okrągłe kawałki (resztę chleba można wykorzystać na grzanki np. do kremu z cukinii)
- Kromki posmarować gęstym sosem pomidorowym na górę położyć plasterek sera i wstawić na górną półkę piekarnika nagrzanego do 180°C z termo obiegiem
- W tym czasie pokroić drobno szynkę i świeżą bazylię
- Zrumienione pizzerinki posypać szynką i bazylią i zapiec jeszcze minutę w piekarniku
- Podawać gorące.