Tata w kuchni

  • Skip to content
  • Jump to main navigation and login

Nav view search

Navigation

  • Strona główna
  • Rodzaje
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Przystawki / Przekąski
    • Sałatki
    • Desery
    • Dla dzieci
  • Blog
  • Kontakt
  • Hania i Ala

Search

Roladki z łososiem

ZAKUPY:

300 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
3 jajka
ok. 100-150 g wędzonego łososia w plastrach
200 g kremowego serka
2 ząbki czosnku
łyżka posiekanego koperku
garść kaparów
sól i pieprz
łyżka masła (do smażenia)

 

 

 

Przygotowanie:

  • Na patelni roztopić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę przesmażyć, następnie wrzucić zamrożony szpinak.
  • Smażyć szpinak, aż odparuje z niego większość wody, doprawić solą i pieprzemi ostudzić.
  • Do szpinaku dodać 3 żółtka, białka ubić na sztywno i całość delikatnie wymieszać
  • Powstałą masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C
  • Piec przez 15 minut, po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  • W tym czasie posiekać kapary oraz koperek i wymieczać z kremowym serkiem, całość przyprawić sola i pieprzem
  • Na cieście szpinakowym rozsmarować masę serową i na niej rozłożyć łososia
  • Złapać za dłuższy bok i zwinąć w roladę, zawinąć szczelnie folią spożywczą
  • Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
  • Roladę pokroić w centymetrowe paski i gotowe.

comments
Facebook Social Comments