Tata w kuchni

  • Skip to content
  • Jump to main navigation and login

Nav view search

Navigation

  • Strona główna
  • Rodzaje
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Przystawki / Przekąski
    • Sałatki
    • Desery
    • Dla dzieci
  • Blog
  • Kontakt
  • Hania i Ala

Search

Tarta z buraczkami i serem kozim

ZAKUPY:

500 g buraków (kupiłem już upieczone i obrane)
1 opakowanie ciasta francuskiego
100 g sera koziego
2 jajka
150 ml śmietany 30%
garść orzechów włoskich
sól, pieprz, tymianek

 

 

 


PRZYGOTOWANIE:

  • Ciasto rozłożyć na blaszce, zawinąć nadmiar ciasta na bokach
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 10 minut - najlepiej na środek wyłożyć folię aluminiową i obciążyć np. suchą fasolą lub ciecierzycą
    (ja niestety o tym zapomniałem i zorientowałem się jak ciasto wyrosło na jakieś 15 cm, ale nie ma co się przejmować przebiłem je i opadło)
  • Jajka rozbełtać ze śmietaną i przyprawami
  • Powstałą masę wylać na ciasto, trzeba uważać żeby się nie przelało
  • Buraczki pocięte w dwu milimetrowe paski wyłożyć na ciasto,
  • Na wierzch dodać kozi ser pocięty w plastry
  • Całość posypać orzechami i tymiankiem
  • Zapiekać w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C.





comments
Facebook Social Comments