Tata w kuchni

  • Skip to content
  • Jump to main navigation and login

Nav view search

Navigation

  • Strona główna
  • Rodzaje
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Przystawki / Przekąski
    • Sałatki
    • Desery
    • Dla dzieci
  • Blog
  • Kontakt
  • Hania i Ala

Search

Rolada z ciasta francuskiego z brokułami i kurczakiem

ZAKUPY:

Opakowanie ciasta francuskiego
1 brokuł
500 g piersi z kurczaka
1 mozzarella lub żółty ser
przyprawa do kurczaka
natka pietruszki
słodka papryka w proszku
sól, pieprz do smaku
1 żółtko
1 łyżka masła

 

 

PRZYGOTOWANIE:

  • Myjemy brokuł i dzielimy na różyczki, wstawiamy wodę i gotujemy go na parze ok 8 minut, ma być lekko twardy.
  • Kurczaka kroimy w  kostkę, przyprawiamy odrobiną przyprawy do kurczaka (akurat miałem gotową z Prymatu) słodką papryką oraz solą i pieprzem
  • Wrzucamy sporą łyżkę masła na patelnie i klarujemy (zbieramy pianę :-))następnie smażymy kawałki kurczaka na złoty kolor
  • Myjemy natkę pietruszki, drobno siekamy i wrzucamy na patelnię pod koniec smażenia kurczaka
  • Ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia, zaznaczamy sobie delikatnie linie które podzielą je wzdłuż na 3 części, dwie skrajne tniemy na cienkie paski
  • Na środkowej części układamy kurczaka i brokuły i posypujemy startym serem.
  • Zakładamy brzegi ciasta do środka i obkładamy całość powstałymi paskami - raz z jednej raz z drugiej strony.
  • Tak powstałą roladę smarujemy rozbełtanym żółtkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 40 minut, góra/dół, 200 stopni C.
  • Można podawać na zimno i na gorąco, z różnymi sosami lub solo.








comments
Facebook Social Comments