Schab suszony
ZAKUPY:
2 kg świeżego schabu bez kości, lub karczku (2 kilogramowe kawałki)
5 łyżek soli
3 łyżki cukru
pół główki czosnku
1 łyżka pieprzu
3 łyżki majeranku
1 łyżeczka tymianku
6 liści laurowych
2 pończochy
bawełniany sznurek
2 ziarna owoców jałowca
JEDEN MINUS - takie śniadanie trzeba zaplanować dwa tygodnie wcześniej...
Przygotowanie:
• Mięso myjemy, odcinamy luźne odstające kawałki, osuszamy
• Przyprawy rozgniatamy w moździerzu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy,
• Taką mieszankę dokładnie wcieramy w mięso
• Dwa kawałki mięsa wkładamy do zamkniętego szklanego pojemnika lub naczynia żaroodpornego,
• Codziennie, rano i wieczorem odwracamy mięso na drugą stronę i zlewamy zbierającą się na dnie wodę
• Po 5 dniach wyciągamy kawałki mięsa i każdy z nich wiążemy dokładnie sznurkiem, tak przygotowane mięso wkładamy do nowej pończochy, zawiązujemy na supeł i wieszamy w przewiewnym i ciepłym miejscu (20°C wystarczy) – u mnie wisiał w kuchni na karniszu.
• Pierwszy kawałek zjedliśmy po tygodniu wiszenia, drugi po dwóch – może wisieć jeszcze dłużej w zależności od tego jak suche mięso lubimy.
• Najlepiej smakuje pokrojony w cienkie plasterki.