Zapiekane jajko na szpinaku i pomidorach
ZAKUPY (1 porcja)
Garść szpinaku
1 jajko
1 pomidor
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Szpinak umyć i osuszyć, pomidora pokroić w drobne kawałki, czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę
- Na patelnię nalać łyżkę oliwy, wrzucić czosnek i chwile przesmażyć, trzeba uważać żeby się nie przypalił
- Po chwili dodać szpinak, gdy się chwilę przesmaży dodać pokrojone w kostkę pomidory i doprawić do smaku.
- Całość przełożyć do małej foremki do zapiekania, a na górę wbić jajko - ja odkręciłem rączkę z małej patelni.
- Zapiekać w piekarniku (góra, 200 stopni C) aż jajko się zetnie.