Domowa biała kiełbasa
Zakupy:
0,75 kg szynki
0,75 kg łopatki
0,5 kg boczku
0,5 kg podgardla
0,5 kg udźca wołowego
0,5 litra wody
ziele angielskie
czarny pieprz
pieprz ziołowy
sól do smaku
liść laurowy
majeranek
4 ząbki czosnku
jelita wieprzowe
Przygotowanie:
- Mięso pokroić na mniejsze kawałki, osobno łopatkę, karczek i udziec oraz osobno boczek i podgardle
- Przyprawy zmiksować (ja użyłem blendera)
- Mięso przyprawić i posegregowane odłożyć do lodówki na noc lub kilka godzin
- Naturalne jelita przepłukać dokładnie z soli i namoczyć w letniej wodzie przez około godzinę
- Boczek i podgardle zmielić na małych oczkach, a łopatkę, karczek i udziec na dużych
- Mięso wymieszać i doprawić do smaku, powoli dolewać zimną wodę aż mięso ją wchłonie
- Nałożyć końcówkę do nadziewania na maszynkę i wycisnąć przez nią trochę mięsa aby delikatnie wyszło z maszynki, usunąć powietrze, a końcówkę jelit zawinąć na supeł.
- Włączyć maszynkę i powoli nadziewać kiełbasę, co chwilę skręcając osłonki tworząc kiełbaski, nie nadziewać za ścisło, uważać żeby w kiełbaskach nie zostało powietrze.
- Kiełbaski sparzyć wkładając do prawie wrzącej wody, zostawić je w wodzie na 30 minut.