Krem z cukinii
ZAKUPY:
włoszczyzna na bulion
ćwiartka z kurczaka
3 cukinie
4 ząbki czosnku,
4 szalotki,
bazylia,
3 łyżki oliwy,
Serek mascarpone,
2 ziemniaki,
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
• Ziemniaki i warzywa obrać, umyć, ugotować bulion na ćwiartce z kurczaka (Szybkowar 15min)
• W międzyczasie pokroić drobno szalotkę i pokroić w kostkę cukinię
• Na patelnię nalać łyżkę oliwy, zeszklić szalotkę i czosnek
• Cukinię przesmażyć i wrzucić do gotującego się bulionu, gotować do miękkości lub 5 minut w szybkowarze
• W międzyczasie pokroić drobno ugotowanego kurczaka
• Zupę zmiksować na krem blenderem, dodać 2 łyżki serka maskarpone
• Podawać z prażonymi płatkami migdałów albo ze słonecznikiem