Tajska zupa rybna
Zakupy:
5-6 szalotek (cebulek)
Trochę oleju
2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry
Świeża papryczka chili
2 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
1 puszka mleka kokosowego
2-3 litry bulionu warzywnego
250 g krewetek
250 g świeżego łososia
Sos sojowy
Sól, pieprz, trawa cytrynowa
Sok z limonki
Makaron japoński lub chiński.
2 łyżki sosu rybnego
30 dkg pieczarek
Cebula dymka
Przygotowanie:
- Posiekać szalotki i wrzucić do garnka na łyżkę rozgrzanego oleju, jak się zeszklą dodać czerwoną pastę curry,
- Na osobnej patelni podsmażyć na maśle pokrojone w plasterki pieczarki,
- Do garnka wrzucić posiekany czosnek i chili oraz przesmażone wcześniej pieczarki i całość chwile przesmażyć
- Po chwili dodać pomidory i mleko kokosowe, zalać bulionem,
- Dodać sos rybny, sok z limonki i przyprawić do smaku.
- Osobno podsmażyć krewetki z sosem sojowym i dodać do zupy.
- Łososia pokroić w 1,5 cm kostki i podsmażyć na oleju z sosem sojowym, dodać do zupy. Makaron ugotować,
- Na koniec dodać do zupy świeżo posiekaną dymkę.