Tata w kuchni

  • Skip to content
  • Jump to main navigation and login

Nav view search

Navigation

  • Strona główna
  • Rodzaje
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Przystawki / Przekąski
    • Sałatki
    • Desery
    • Dla dzieci
  • Blog
  • Kontakt
  • Hania i Ala

Search

Tajska zupa rybna

Zakupy:
5-6 szalotek (cebulek)
Trochę oleju
2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry
Świeża papryczka chili
2 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
1 puszka mleka kokosowego
2-3 litry bulionu warzywnego
250 g krewetek
250 g świeżego łososia
Sos sojowy
Sól, pieprz, trawa cytrynowa
Sok z limonki
Makaron japoński lub chiński.
2 łyżki sosu rybnego
30 dkg pieczarek
Cebula dymka

Przygotowanie:

  • Posiekać szalotki i wrzucić do garnka na łyżkę rozgrzanego oleju, jak się zeszklą dodać czerwoną pastę curry,
  • Na osobnej patelni podsmażyć na maśle pokrojone w plasterki pieczarki,
  • Do garnka wrzucić posiekany czosnek i chili oraz przesmażone wcześniej pieczarki i całość chwile przesmażyć
  • Po chwili dodać pomidory i mleko kokosowe, zalać bulionem,
  • Dodać sos rybny, sok z limonki i przyprawić do smaku.
  • Osobno podsmażyć krewetki z sosem sojowym i dodać do zupy.
  • Łososia pokroić w 1,5 cm kostki i podsmażyć na oleju z sosem sojowym, dodać do zupy. Makaron ugotować,
  • Na koniec dodać do zupy świeżo posiekaną dymkę.





comments
Facebook Social Comments