Żurek śląski wersja Taty
ZAKUPY:
2 duże ziemniaki
kawałek wędzonych żeberek
2 białe kiełbasy surowe
1 kiełbasa toruńska
20 dkg boczku
żur śląski
3 ząbki czosnku
2 cebule,
śmietana,
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki, obrać, umyć i pokroić w kostkę jak do zupy
- Wstawić osoloną wodę, wrzucić ziemniaki, wędzonkę i białą surową kiełbasę.
- Gotować aż ziemniaki będą miękkie,
- W międzyczasie pokroić cebulę i boczek w drobną kostkę.
- Na patelni przesmażyć boczek, po chwili dodać pokrojoną w pół talarki kiełbasę toruńską, następnie dodać cebulę, a na koniec drobno posiekany czosnek.
- Jeśli ziemniaki są miękkie dodaj żur do gotującej się wody, po chwili na rozgrzaną patelnię z cebulą, kiełbasą i boczkiem wlej jedną chochlę żuru i chwilę odczekaj, zlej całość do garnka i gotowe
- Podawać ze śmietaną i świeżym chlebem z masłem.