Tata w kuchni

  • Skip to content
  • Jump to main navigation and login

Nav view search

Navigation

  • Strona główna
  • Rodzaje
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Przystawki / Przekąski
    • Sałatki
    • Desery
    • Dla dzieci
  • Blog
  • Kontakt
  • Hania i Ala

Search

Żurek śląski wersja Taty

ZAKUPY:

2 duże ziemniaki
kawałek wędzonych żeberek
2 białe kiełbasy surowe
1 kiełbasa toruńska
20 dkg boczku
żur śląski
3 ząbki czosnku
2 cebule,
śmietana,
sól, pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:

  • Ziemniaki, obrać, umyć i pokroić w kostkę jak do zupy
  • Wstawić osoloną wodę, wrzucić ziemniaki, wędzonkę i białą surową kiełbasę.
  • Gotować aż ziemniaki będą miękkie,
  • W międzyczasie pokroić cebulę i boczek w drobną kostkę.
  • Na patelni przesmażyć boczek, po chwili dodać pokrojoną w pół talarki kiełbasę toruńską, następnie dodać cebulę, a na koniec drobno posiekany czosnek.
  • Jeśli ziemniaki są miękkie dodaj żur do gotującej się wody, po chwili na rozgrzaną patelnię z cebulą, kiełbasą i boczkiem wlej jedną chochlę żuru i chwilę odczekaj, zlej całość do garnka i gotowe
  • Podawać ze śmietaną i świeżym chlebem z masłem.






 

comments
Facebook Social Comments